Historia

Yhtiön juuret ja kipinät juontavat 1950- ja 1960-lukujen taitteeseen jolloin yrityksen perustaja Väinö Luttinen (s.1937 Pyhäntä k.2006 Tyrnävä) toimi autonkuljettajana rakennusliike Puhakalla Oulussa.

Ensimmäisen liikenneluvan hän sai 1963, jolloin aloitti maidon ajon Tyrnävältä ja Kempeleestä OOK:n meijerille Ouluun.

Yrittäjät Paavo, Pentti ja Tapio vuonna 1967.

Yritys kasvoi ja sai toisen liikenneluvan 1968, tällöin alkoi rahdinajo (lannoitteet,vilja/K-kauppias Eino Ylitalo) sekä soranajo.

Lannoitekuorma Volvossa vuonna 1970. Kuvassa Väinö sekä Anne-tytär.

Toista autoa ajoi työntekijöiden ohella Väinön puoliso ja nykyisten omistajien äiti Aili. Maidonajo loppui meijerin lopetettua 1973 ja toisesta autosta ja luvasta oli luovuttava 1975.

Väinö sekä Vanaja kuorma-auto vilja-ajo varustuksessa. Kuva syksyltä 1978. Auto edelleen yrityksessä.

1981 Tyrnävän Osuuskauppa myi oman rahtiautonsa ja kuljetukset Väinölle. Tätä kesti vuoteen 1986.

Vuonna 1985 syksyllä hankittu ensimmäinen neliakselinen kuorma-auto.

Rahdinajon loputtua siirryttiin hiekan, soran ja murskeiden kuljetukseen. Auton kaatuminen työmaalla Oulussa käynnisti kasvureaktion yrityksessä.

Korjauksen ajaksi hankittu vara-auto siirtyi maansiirto ja lumitöitä urakoineelle Tapio Luttiselle.

Samana vuonna Tapio hankki itselleen ensimmäisen kaivukoneen sekä ensimmäisen oman hiekka-alueen.

Yrityksen maarakennuskalusto koostui niin pyörä- kuin tela-alustaisista kaivinkoneista.

Yhteistyö paisutti toimintaa ja kalustoa.

Yritys huolehti mm. Kempeleen kunnan hiekkatoimituksista kolmen vuoden ajan.

1990-luvun laman tullessa kuljetus- ja kuormauskalustoa oli liikaa ja vähäisetkin työt painottuivat kesälle.

Toimintaa tasaamaan perustettiin Veljekset Luttinen Ay vuonna 1993 (Paavo, Pentti ja Tapio). Yritys keskittyi jätehuoltoon ja hankki ensimmäisen pakkaavan jäteauton joulukuussa 1993 ja ajoi ensimmäisen säännöllisen jätekierroksen helmikuussa 1994 tunnuslauseella ”Annamme roskille kyytiä.”

Ensimmäisellä kierroksella asiakkaita oli noin 30 ja toiminta tukevasti tappiollista. Toiminnan tasaajaksi tuli myös Tielaitokselta saatu teiden talvikunnossapitourakka 1996-2000. Emoyhtiö hankki omistukseensa yrityskaupoilla Muhoksen Jätehuolto Oy:n v. 1996

Yhtiö hankki Tyrnävän Jätekuljetus Ky:n asiakaskannan v.1998 sekä Veljekset Luttinen Ay:n asiakaskannan v 2000. Maanrakennuspuolella viimeiset hiekka- ja mursketoimitukset ajettiin vuonna 1998 ja viimeinenkin sora-auto vaihtui vaihtolava-autoksi.

Nykyisin yrityksen toimenkuvaan kuuluu jätehuolto ja purkutyöt sekä viemärihuolto. Jätehuolto sisältää lajiteltujen hyötyjätteiden ja lajittelemattomien seka- ja rakennusjätteiden kuljetuksen pakkaavilla- ja vaihtolava-autoilla sekä alaan kuuluvan tarvikekaupan.

Purkutyöt ja purkumateriaalien kierrätys tulivat toimenkuvaan 80-luvun lopulla. Kierrätys alkoi vain järeämmän puutavaran ja metallien osalta. Nykyisin kohteista kierrätetään 90%. Viemärihuolto sisältää lokasäiliöiden tyhjennykset, aukaisut, sulatukset, kuvaukset sekä korkeapainepesut ym. märät työt.